Lapeirre Woningbouw © 2011-2012

 

Gepersonaliseerde lage energie-, passief- en nulenergiewoningen

 

 

 

Op deze pagina vindt u samenvattende informatie en begeleidende foto's met betrekking tot de Brick 'n Wood bouwmethode: een slimme combinatiemethode met een massieve draagstructuur in kalkzandsteen en beton en een houtskeletmantel met glaswolisolatie, voor een optimaal thermisch comfort.

 

De hoge thermische inertie van de kalkzandsteen en het beton zorgen voor een thermische stabiliteit die het wooncomfort in belangrijke mate gunstig beïnvloedt. Met Brick 'n Wood en doeltreffende zonnewering zijn er geen oververhittingsproblemen! Daarom is Brick 'n Wood niet alleen een bouwmethode maar ook een kwaliteitslabel voor passiefbouw.

 

 

Denc!-studio heeft een vergelijkende dynamische thermische studie gemaakt die het thermisch comfort in de Brick 'n Wood-woning vergelijkt met het comfort dat er zou zijn mocht de woning zijn opgetrokken in houtskeletbouw of massiefpassief. Benieuwd naar de resultaten? Of ben je benieuwd te weten hoe ecologisch deze bouwmethode is?

Kijk dan snel even op www.bricknwood.be

Je vindt er ook een interessant filmpje over het bouwconcept.

 

www.bricknwood.be

 

 

De foto's staan in chronologische volgorde. De recentste foto's staan bovenaan.

 

 

Plaatsen van de onderregel waar de caissons op komen.

 

 

De massieve draagstructuur is klaar. Nu moet de mantel er nog rond.

 

 

Betongewelven als afdek op de verdieping

 

 

De antraciet prefabtrap wordt netjes op zijn plaats gelegd. Na een visuele controle (alles piekfijn in orde!) wordt de trap ingepakt om beschadigingen te vermijden. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het plaatsen van de gewelven.

 

 

De gewapende betonnen muurtjes worden ter plaatse bekist en gestort. Het resultaat zie je na ontkisten: (alweer) netjes gewerkt!

 

 

Bekisting van enkele betonnen muurtjes en lateien.

 

 

Nu kunnen we starten met het bouwen van de dragende muren in kalkzandsteen. De stenen hebben een hoge thermische inertie. Dat betekent dat ze veel warmte kunnen opslaan (accumuleren). Ze zullen een belangrijke rol spelen om de temperatuur in de woning stabiel te houden, het thermisch comfort te verhogen. Op de onderstaande foto kun je zien hoe de kalkzandsteenblokken nauwkeurig verlijmd worden.

 

Vandaag ideaal weer om de bitumineuze waterdichtingsstroken aan te brengen. Die waterdichting komt boven de thermisch isolerende Ytong-celbetonblokken en loopt tot over de rand van de funderingsplaat. De mannen van Lapeirre maken er een erezaak van: zorgvuldig werk! Op de onderstaande foto zie je Geert en Gerdy aan het werk.

 

 

Bovenop de funderingsplaat komen de thermisch isolerende cellenbetonblokken van Ytong. Het is enkel de onderste laag blokken die met dit materiaal wordt voorzien. Er zijn blokken van 30cm dik en van 15cm dik. Op de brede blokken komt later een houtskeletwand. De kalkzandsteen zal worden gebouwd op de celbetonblokken van 15cm. Niet elke wand is gelijk opgebouwd. De reden zal later duidelijk worden.

 

 

Het resultaat van een weekje werk: een mooie funderingsplaat met wacht- en afvoerleidingen.

 

 

Wapeningsstaven en netten zorgen ervoor dat de funderingsbalken en -plaat goed solidair samenwerken. De wapening die boven de plaat uitsteekt zorgt voor verankering met de toekomstige betonmuurtjes.

Een folie wordt aangebracht bovenop de onderfundering om te vermijden dat de beton vocht verliest aan de onderzijde en onvoldoende zou kunnen hydrateren.

 

 

Plaatsen van bekisting voor de funderingsbalken, sleuven voor afvoerbuizen en wachtbuizen, plaatsen zg. energiebocht en aardingslus ... Naarstige kerels van Lapeirre! 

 

 

Graven van sleuven voor de funderingsbalken.

 

 

Start van de werken: wegnemen toplaag, plaatsen van de grondbuis (38m op gemiddeld 2m diep)(perfecte helling is belangrijk), plaatsen septische put en regenwatertank, onderfundering voor funderingsplaat...

 

 

 

Meer informatie leest u op www.lapeirre.be

 

 

 

 

 

Hebt u vragen bij deze nulenergiewoning, deze weblog? Suggesties?

Mail dan naar info@lapeirre.be

Dank voor uw reactie.