Lapeirre Woningbouw © 2011-2012 

 

Gepersonaliseerde lage energie-, passief- en nulenergiewoningen

 

 

 

 

 

Deze pagina behandelt de thematiek van het passief schrijnwerk.

 

De beglazing is driedubbel voor het maximaal beperken van warmtetransmissie. Er is een hoge zontoetredingsfactor om het zonlicht maximaal toe te laten.

 

Het schrijnwerk moet aan hoge kwaliteitsnormen voldoen om in een passiefwoning toegepast te kunnen worden. Schrijnwerk is een traditionele "verliespost" inzake isolatie en luchtdichting. Er is dan ook bijzondere aandacht nodig zowel bij productkeuze als bij plaatsing. Geen enkel detail mag uit het oog verloren worden. Hier komt dan ook de bijzonderste eigenschap van een passief-aannemer naar voor: een onstuitbare drang naar perfectie.

 

Veel aandacht gaat naar secure afwerking met luchtdichtheidsfolies, slabben, uitgelijnde raamkaders, isolatie rondom, raam- en deurdorpels enz.

 

 

Het belang van beglazing in een lage-energiewoning of passiefhuis

Het spreekt voor zich dat een lage-energiewoning of passiefhuis moet beschikken over beglazing die voldoende thermisch isolerend is. Ramen zijn immers de zwakke punten voor isolatie en luchtdichtheid. Zo wordt een passiefhuis voorzien van drievoudige super-isolerende beglazing.  Ook de raamkaders zijn van groot belang omdat de warmte langs deze randen nog redelijk goed kan geleid worden. Het schrijnwerk moet echter niet alleen warmteverliezen beperken, het moet ook werken als een soort zonnecollector. Het glas heeft daarom een hoge zontoetredingsfactor. Dat betekent dat er veel stralingswarmte doorheen kan. In totaal zal de beglazing in de winter immers meer stralingswarmte binnen nemen dan dat het warmte verliest via geleiding (warmtetrans-missie). Dit verklaart meteen waarom de oriŽntatie van de beglazing zo belangrijk is. De beglazing moet vooral gericht zijn op de zon. In het noorden is het beter minder glas te voorzien om warmteverliezen te beperken.

 

In het voorbeeld van de nulenergiewoning (die een passiefwoning is) heeft het glas een U-waarde van 0,5 W/m≤K.  De totale U-waarde van het glas + kader is lager dan 0,8 W/m≤K. Er is een zontoetredingsfactor g van 54 % op de zongerichte vlakken. Tussen de glasbladen bevindt zich krypton-gas.

 

 

Thermisch comfort

Ons thermisch comfortgevoel wordt niet alleen bepaald door de luchttemperatuur in het lokaal. Ook de oppervlaktetemperatuur van de omgevende wanden is erg belangrijk. In een passiefhuis vormen de ramen geen koude stralingsvlakken en is het verschil tussen de oppervlaktetemperatuur van de wanden en de ramen minimaal. Het passiefhuisglas heeft een beduidend hogere oppervlaktetemperatuur aan de binnenzijde zodat het thermisch comfort in de wintersituatie sterk verbetert.

 

Luchtdichtheid

Aangezien de luchtdichtheid in een passiefwoning zo belangrijk is, wordt veel aandacht besteed aan de luchtdichte aansluitingen op de zijranden, de onderrand en de bovenrand. Ook het sluitwerk van opendraaiende ramen en deuren is belangrijk. Zo heeft een passiefhuisdeur een onderdrempel met een rubber waartegen de deur drukt in gesloten toestand.

 

 

Ramen

 

De ramen die in de modelwoning worden toegepast zijn opgebouwd volgens een geniaal principe: aan de binnenzijde behaaglijk hout, aan de buitenzijde weersbestendige beschermende aluminium bekleding en daartussen sterk warmte-isolerend thermisch schuim. Internorm is de grootste ramenfabrikant van Europa.

 

 

Voordeur

 

Wie de deur ziet, hoort en voelt, zal dat zeker beamen. De voordeur is bovendien passief gecertificeerd. Er is bijzondere aandacht voor de isolatie en de luchtdichting. Performantie op vlak van energie-efficiŽntie wordt gecombineert met esthetiek. De luchtdichtheid wordt gerealiseerd door de thermische drempel aan de deurdorpel en door de unieke luchtdichting.

 

 

Foto's van de realisatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie leest u op www.lapeirre.be

 

 

 

 

 

Hebt u vragen bij deze nulenergiewoning, deze weblog? Suggesties?

Mail dan naar info@lapeirre.be

Dank voor uw reactie.